Ach! Jaki aromatyczny jest ten włoski sos z bazylii i orzeszków! Dziś przedstawię przepis na zielone pesto z innymi składnikami.
Lista produktów, które należy przygotować:
- duży pęczek natki pietruszki,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki orzeszków nerkowca,
- 50 – 70 ml oliwy extra virgin,
- 2 łyżki tartego sera twardego np. grana padano, parmezanu.
Umytą i osuszoną natkę pietruszki miksujemy i dodajemy rozgniecione ząbki czosnku. Po wymieszaniu składników dolewamy oliwy, która ułatwi rozdrabnianie produktów. Następnie do przygotowanej masy dodajemy orzeszki nerkowca i ponownie miksujemy.
Powstała konsystencja wyznacza nam ilość dodania oliwy z pierwszego tłoczenia, a całość powinna wyglądać jak gęsty sos.
Orzeszki, które dodajemy do pesto, można podprażyć na suchej patelni. Bez względu na ich rodzaj, a mogą to być nerkowca, piniowe czy włoskie. Bardzo dobrze w przepisie sprawdzają się nasiona słonecznika, a obok natki pietruszki rukola oraz kolendra.
Zielone pesto jest gotowe i co dalej
Przygotowaną pastę możemy wykorzystać do smarowania pieczywa, która w towarzystwie pomidora stworzy doskonały duet na drugie śniadanie. Godne uwagi jest wykorzystanie pesto do makaronu spaghetti, świerków lub rurek, ponieważ przygotujemy smaczną, sycącą przekąskę w krótkim czasie.