W tym roku sierpień przywitał mnie pomidorami, które dojrzały w ogródku. Uprawa prowadzona na kompoście, bez oprysków przyniosła efekt. Zebrane 4 kg co dwa dni sprawiły, że chcąc nie chcąc rozpoczęłam przetwory z pomidorów. Podane przepisy nie wymagają specjalnych umiejętności kulinarnych, tylko odrobinę czasu i chęci 😊

Co zrobić z pomidorów na zimę?

Przetwory z pomidorów na zimę sprawdzą się w postaci sosów, przecierów czy bazy do zupy. Znalazłam przepisy, w których nie ściąga się skórki, ja jednak zawsze sparzam pomidory i obieram.

Jak zrobić przetwory z pomidorów?

Sos do makaronu

2 kg pomidorów

6 ząbków czosnku

sól

cukier

bazylia

oregano

oliwa/ olej rzepakowy

3 słoiki 250 – 300 ml

Przygotowanie

Pomidory najlepiej sparzyć wrzątkiem, żeby ściągnąć skórkę. Tak przygotowane owoce pokrój na mniejsze cząstki i wytnij twarde części. Zmiksuj i przełóż do garnka, a w celu odparowania wody gotuj na małym ogniu 1,5 do 2 godzin. Powstanie gęsta masa, którą dopiero po tym czasie dopraw wg swojego uznania. Dla mnie bazylia jest zbyt dominująca, dlatego na podaną ilość daję łyżeczkę. Z kolei pozwalam sobie na większą ilość oregano, ponieważ wsypuję 2 – 3 łyżeczki. Następnie dodaj cukier, sól po 2 łyżeczki i ok 30 g oleju. Teraz podgotuj sos z przyprawami i gotuj jeszcze pół godziny, potem wlej gorący do słoików i zakręć. Właśnie to najbardziej lubię w tym przepisie, że sos nie wymaga pasteryzacji. Podczas 2 godzin gotowania postaraj się co kwadrans przemieszać pomidorową pulpę. W międzyczasie możesz delektować się literaturą i aromatyczną kawą, herbatą.

Przetwory z pomidorów

Pomidory w zalewie – bardzo łatwy przepis

Pokrojone i obrane ze skórki owoce ułóż ciasno w wyparzonych słoikach. Możesz dodać ulubione zioła, łyżeczkę soli, ząbek czosnku. Tak przygotowane przetwory zalej wrzącą wodą, zakręć i odstaw do góry nogami. Po 24 godzinach wynieś słoiki do piwnicy lub spiżarki.

W chłodne, zimowe dni przetwory z pomidorów rozgrzanych letnim słońcem będą jak balsam na zmarznięte ciało.