Dziś podzielę się z wami domowym przepisem na tortillę z kurczakiem, a z podanych proporcji udało się przygotować 6 sztuk. Przede wszystkim warto pamiętać, że to, co damy do środka wpływa na sytość przekąski. Czy w tortilli musi być mięso? Otóż nie, ponieważ z powodzeniem możemy zastąpić go kotletami warzywnymi. A jak przygotować idealne miękkie placki? Przeczytaj i sprawdź!
Tortilla – jak przygotować ciasto?
Składniki:
- szklanka mąki pszennej,
- ¾ szklanki wrzącej wody,
- 1 łyżka roztopionego masła,
- szczypta soli.
Na początku mieszamy mąką z roztopionym masłem i dodajemy szczyptę soli. Tak przygotowane ciasto łączymy z wrzątkiem, najlepiej za pomocą drewnianej łyżki. W zawiązku, z tym że tak przygotowana masa jest ciepła, to odstawiamy ją na co najmniej pół godziny. Po ostygnięciu dzielimy na porcje, z których przygotujemy placki tortilli. Każdy kawałek formujemy na kulkę, którą należy rozwałkować i ciasto smażymy z obu stron na suchej patelni, do czasu, kiedy nie pojawią się charakterystyczne plamki.
Wskazówka
Upieczoną tortille przykrywamy ściereczką na talerzu, aby nie wyschła. Jeżeli rogi placka są suche i łamliwe jest to wskazówka, że wody było za mało do przygotowanej mąki.
Pierwsze kroki stawiane przy gotowaniu, pieczeniu to często sukcesy i porażki. Niejednokrotnie podane proporcje w przepisach stosuje tylko kilka razy, a potem to już jest improwizacja i składniki mieszam na oko.
Przygotowanie sosu oraz kurczaka
Składniki sosu:
- 18% śmietany,
- łyżka majonezu,
- wyciśnięte dwa ząbki czosnku,
- łyżeczka musztardy.
Marynata do kurczaka:
- kilka kropli oliwy,
- przyprawa do drobiu To naturalne.
Wszystkie składniki sosu mieszamy i odstawiamy na kwadrans, aby nabrał wyrazistego smaku. Do 6 sztuk placków tortilli przygotowałam 2 piersi z kurczaka o wadze 400 gramów. Umyte, osuszone i pokrojone w kostkę, marynowały się 15 minut w oliwie i 4 łyżeczkach przyprawy. Po tym czasie należy przysmażyć je na patelni.
Ostatnie kroki
Rozłożony placek tortilli można posmarować ketchupem i nakładamy kolejno:
- liść sałaty zielonej,
- plastry pomidora,
- ogórek kiszony pokrojony w słupki,
- kawałki fileta z kurczaka,
Wszystkie składniki polewamy przygotowanym sosem i zawijam placek w rulon.
Produkty nakładamy na bocznej części placka, dzięki temu zawijane składniki nie wypadają. Z pewnością dużym ułatwieniem w jedzeniu jest zawinięcie tortilli w papier śniadaniowy.
Smacznego!