Dziś podzielę się z wami domowym przepisem na tortillę z kurczakiem, a z podanych proporcji udało się przygotować 6 sztuk. Przede wszystkim warto pamiętać, że to, co damy do środka wpływa na sytość przekąski. Czy w tortilli musi być mięso? Otóż nie, ponieważ z powodzeniem możemy zastąpić go kotletami warzywnymi. A jak przygotować idealne miękkie placki? Przeczytaj i sprawdź!

Tortilla – jak przygotować ciasto?

Składniki:

  •  szklanka mąki pszennej,
  •  ¾ szklanki wrzącej wody,
  •  1 łyżka roztopionego masła,
  •  szczypta soli.

Na początku mieszamy mąką z roztopionym masłem i dodajemy szczyptę soli. Tak przygotowane ciasto łączymy z wrzątkiem, najlepiej za pomocą drewnianej łyżki. W zawiązku, z tym że tak przygotowana masa jest ciepła, to odstawiamy ją na co najmniej pół godziny. Po ostygnięciu dzielimy na porcje, z których przygotujemy placki tortilli. Każdy kawałek formujemy na kulkę, którą należy rozwałkować i ciasto smażymy z obu stron na suchej patelni, do czasu, kiedy nie pojawią się charakterystyczne plamki.

Wskazówka

Upieczoną tortille przykrywamy ściereczką na talerzu, aby nie wyschła. Jeżeli rogi placka są suche i łamliwe jest to wskazówka, że wody było za mało do przygotowanej mąki.
Pierwsze kroki stawiane przy gotowaniu, pieczeniu to często sukcesy i porażki. Niejednokrotnie podane proporcje w przepisach stosuje tylko kilka razy, a potem to już jest improwizacja i składniki mieszam na oko.

Przygotowanie sosu oraz kurczaka

Składniki sosu:

  •  18% śmietany,
  •  łyżka majonezu,
  •  wyciśnięte dwa ząbki czosnku,
  •  łyżeczka musztardy.

Marynata do kurczaka:

Wszystkie składniki sosu mieszamy i odstawiamy na kwadrans, aby nabrał wyrazistego smaku. Do 6 sztuk placków tortilli przygotowałam 2 piersi z kurczaka o wadze 400 gramów. Umyte, osuszone i pokrojone w kostkę, marynowały się 15 minut w oliwie i 4 łyżeczkach przyprawy. Po tym czasie należy przysmażyć je na patelni.

Ostatnie kroki

Tortilla z kurczakiem fot. Edyta Mitoraj

Tortilla z kurczakiem fot. Edyta Mitoraj

Rozłożony placek tortilli można posmarować ketchupem i nakładamy kolejno:

  •  liść sałaty zielonej,
  •  plastry pomidora,
  •  ogórek kiszony pokrojony w słupki,
  •  kawałki fileta z kurczaka,

Wszystkie składniki polewamy przygotowanym sosem i zawijam placek w rulon.

Produkty nakładamy na bocznej części placka, dzięki temu zawijane składniki nie wypadają. Z pewnością dużym ułatwieniem w jedzeniu jest zawinięcie tortilli w papier śniadaniowy.

Smacznego!